Poniżej zamieściliśmy ranking najpopularniejszych kuchenek gazowych oraz elektrycznych. Przy każdym produkcie znajdziesz link, który poprowadzi Cię do sklepów, które posiadają wybrany produkt w swojej ofercie. Ranking aktualizujemy kilka razy w tygodniu.
Przepisy na drzwiach, Zwiększona płaszczyzna robocza rusztu
Klasa energetyczna:
A
Rodzaj prowadnic:
Drabinkowe
Ranking popularności producentów urządzeń
Zestawienie tabelaryczne producentów w TOP 30
Pozycja
Producent
Ilość urządzeń
Udział procentowy
1.
Lofra
7
23.3%
2.
Gorenje
5
16.7%
3.
Smeg
4
13.3%
4.
Ravanson
4
13.3%
5.
Beko
4
13.3%
6.
2
6.7%
7.
MPM
1
3.3%
8.
Falcon
1
3.3%
9.
Bosch
1
3.3%
10.
Amica
1
3.3%
*Uwaga: powyższe zestawienia tworzone są w oparciu o popularność produktów w porównywarkach cen (większa popularność, wyższa pozycja).
Porady przed zakupem (znacznie parametrów)
Zapalniczka: kiedyś montowana jako dodatkowy przycisk, który należało użyć równocześnie z przekręceniem pokrętła od danego palnika. Obecnie większość kuchenek wyposażonych jest w zapalarkę w pokrętle - wystarczy przekręcić kurek, aby wraz z gazem pojawiła się iskra.
Kolor obudowy: kolor biały oraz stalowy (inox) jest najczęściej wybierany. Dużo mniej popularne są kolory takie jak: czarny, kremowy oraz grafitowy. Często spotykane jest połączenie różnych kolorów, np. białego oraz czarnego.
Rozmiar (WxSxG): wysokość, szerokość oraz głębokość. Występują dwa standardowe rozmiary: 85x50x60 lub 85x60x60. Jak widać różnią się one jedynie szerokością. W sprzedaży dostępne są także kuchenki o wymiarach niestandardowych. Tyczy się to zwykle modeli do zastosowań profesjonalnych. Mogą one wtedy posiadać wymiary: 89,5 - 95 cm (wysokość), 70 - 120 cm (szerokość) oraz 58,5 - 60 cm (głębokość). Najpopularniejsze - również w tym rankingu - są urządzenia o wymiarach 85x50x60, czyli kuchnie standardowe o szerokości 50 cm.
Wielkość piekarnika: może mieć od 40 do 70 litrów. Najchętniej wybierane są modele z pojemnością około 50 litrów.
Termoobieg: specjalny wentylator wprawia powietrze w ruch i rozprowadza je po wnętrzu komory piekarnika. Obniża to koszty zużycia prądu.
Grill: przybiera formę grzałki o szybkim czasie nagrzewania, która umiejscowiona jest na górze piekarnika. Za jej pomocą przyrumienimy mięso lub przygotujemy zapiekanki.
Ilość funkcji: parametr ten podaje ilość funkcji piekarnika. Może to być np. grill, termoobieg, rozmrażanie, grzałka dolna, górna itp.
Jeżeli ktoś ma dylemat czy kupić kuchenkę gazową, czy może indukcyjną, to poniżej ma takie krótkie podsumowanie, które sam sobie zrobiłem, bo też nie mogłem się zdecydować.
Kuchenki gazowe: - kontrola temperatury: natychmiastowe i precyzyjne ustawianie temperatury (wystarczy zmienić płomień na palniku) - kompatybilność z naczyniami: działają z każdym typem naczynia - nie wymagają energii elektrycznej: mogą być używane podczas awarii sieci elektrycznej (można rozważyć jako urządzenie awaryjne, np. w restauracji) - koszt: chociaż kuchenki gazowe są tańsze w zakupie, to w dłuższej perspektywie korzystanie z nich może być droższe (przy wysokich cenach gazu, np. jak to miało miejsce kilka miesięcy temu)
Kuchenki indukcyjne: - efektywność energetyczna: są generalnie bardziej energooszczędne niż kuchenki gazowe, a jeżeli mamy zamontowaną fotowoltaikę, to koszty spadają do zera - bezpieczeństwo: brak otwartego ognia i chłodzenie powierzchni po wyłączeniu sprawiają, że kuchenki indukcyjne są bezpieczniejszą opcją, szczególnie w domach z małymi dziećmi - czyszczenie: gładka i płaska powierzchnia jest łatwa do czyszczenia - szybkość: kuchenki indukcyjne są znane z szybkiego nagrzewania, co może przyspieszyć czas gotowania - kompatybilność z naczyniami: wymagają specjalnych naczyń z magnetycznym dnem, co może oznaczać dodatkowe koszty
Witam. Poszukuje kuchenki gazowej o szerokości 50 cm, najlepiej srebrnej. Polecicie coś ciekawego? Widzę że jest dużo promocji w stylu "cashback" czy gratisy, ale jest tego tyle że nie mogę się zdecydować.
Jaką kuchenkę - gazową czy elektryczną bardziej się opłaca kupić? Obecnie mam gazową z butli. Minus jest taki, że co kilka tygodni trzeba wymieniać butlę, ale z tego co wyczytałem, to gaz jest tańszy niż prąd. Jednak czy aby na pewno? Pytam, bo zastanawiam się nad kuchenką elektryczną, a dokładniej to indukcyjną, którą chwali się za niskie zużycie prądu, jednak spotkałem się ze sprzecznymi opiniami na ten temat. Ma ktoś wiedzę jak to jest naprawdę? Wiem, że indukcyjne są droższe, ale powiedzmy, że jestem w stanie wydać jednorazowo więcej, żeby później oszczędzić na eksploatacji.
Hej Wąski! Koszty eksploatacji są bardzo podobne, jednak nie trzeba patrzeć tylko na to. Kuchenki elektryczne są po pierwsze bezpieczniejsze niż gazowe. I nie chodzi tutaj tylko o ewentualny wyciek gazu - chociaż to jest chyba najważniejsze - ale również o to, że płyta indukcyjna się nie nagrzewa. Możesz na niej siedzieć i nic nie poczujesz. Minus jest jednak taki, że za indukcję trzeba więcej dać, no i zwykle trzeba mieć w domu podłączone trzy fazy, a jak nie masz, to nic z tego nie będzie. Warto jeszcze wspomnieć o konieczności posiadania specjalnych garnków ferromagnetycznych, czyli po prostu takich, które przyciąga magnes.
Pamiętaj jeszcze, że nie każda kuchenka elektryczna to indukcyjna, bo może mieć normalne grzałki tam gdzie palniki są.
Jak widzisz wszystko na plusy i minusy dlatego trudno tak wprost powiedzieć czy gazowa, czy elektryczna jest lepsza. Pozdrawiam
Czy ktoś wie gdzie można kupić kuchenkę gazową z piekarnikiem gazowym srebrna z ładnymi pokrętłami najlepiej z wyświetlaczem. Czy w tym kraju są producenci żeby zajęli się produkcją kuchenek wolnostojących gazowych (z piekarnikiem gazowym) a nie elektrycznym. Proszę o namiary.
Ale co ma być srebrne? Obudowa? Przecież większość kuchenek na rynku jest srebrna (Inox), np. Amica 514GCE3.33ZPTSAQ(XXL), albo Electrolux EKI6450AOX. Chyba, że chodzi Ci o coś innego, to napisz. Pracowałem nie tak dawno w jednym z większych sklepów z AGD w Polsce, więc coś tam wiem i chętnie podzielę się swoją wiedzą
Jeżeli ktoś z was rozważa, czy kupić kuchenkę z płytą ceramiczną, gazową, czy indukcyjną, to zdecydowanie polecam indukcyjną. Kupiłem taką kilka miesięcy temu i jest po prostu rewelacyjna. Po pierwsze nie generuje praktycznie żadnego ciepła (potrawy w garnku nagrzewają się dzięki indukcji magnetycznej), a na dodatek jak mówił mi sprzedawca wydajność energetyczna wynosi tutaj około 90% - dla porównania płyta gazowa to z tego co pamiętam około 50%. Jeszcze raz polecam - nie zawiedziecie się!
Dokładnie. Wydaje mi się, że w najbliższym czasie ten typ kuchenek zdominuje rynek. Sam kupiłem taką nie tak dawno i jestem wręcz zachwycony jej możliwościami. Należy jednak pamiętać o specjalnych garnkach (stalowe, żelazne).
Należy jeszcze dodać, że płyty indukcyjne nie należą do najtańszych urządzeń AGD Można jednak pomyśleć o samej płycie bez piekarnika wtedy wychodzi taniej, ale i tak dla przeciętnego Polaka to jak na razie spory wydatek.
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pokaż więcej...
Zgadzam się na zapisywanie Cookie (możesz również nacisnąć "Krzyżyk", aby wyrazić zgodę):
Opinie o produktach
Kuchenki gazowe:
- kontrola temperatury: natychmiastowe i precyzyjne ustawianie temperatury (wystarczy zmienić płomień na palniku)
- kompatybilność z naczyniami: działają z każdym typem naczynia
- nie wymagają energii elektrycznej: mogą być używane podczas awarii sieci elektrycznej (można rozważyć jako urządzenie awaryjne, np. w restauracji)
- koszt: chociaż kuchenki gazowe są tańsze w zakupie, to w dłuższej perspektywie korzystanie z nich może być droższe (przy wysokich cenach gazu, np. jak to miało miejsce kilka miesięcy temu)
Kuchenki indukcyjne:
- efektywność energetyczna: są generalnie bardziej energooszczędne niż kuchenki gazowe, a jeżeli mamy zamontowaną fotowoltaikę, to koszty spadają do zera
- bezpieczeństwo: brak otwartego ognia i chłodzenie powierzchni po wyłączeniu sprawiają, że kuchenki indukcyjne są bezpieczniejszą opcją, szczególnie w domach z małymi dziećmi
- czyszczenie: gładka i płaska powierzchnia jest łatwa do czyszczenia
- szybkość: kuchenki indukcyjne są znane z szybkiego nagrzewania, co może przyspieszyć czas gotowania
- kompatybilność z naczyniami: wymagają specjalnych naczyń z magnetycznym dnem, co może oznaczać dodatkowe koszty
Poszukuje kuchenki gazowej o szerokości 50 cm, najlepiej srebrnej.
Polecicie coś ciekawego? Widzę że jest dużo promocji w stylu "cashback" czy gratisy, ale jest tego tyle że nie mogę się zdecydować.
pozdrawiam
Pamiętaj jeszcze, że nie każda kuchenka elektryczna to indukcyjna, bo może mieć normalne grzałki tam gdzie palniki są.
Jak widzisz wszystko na plusy i minusy dlatego trudno tak wprost powiedzieć czy gazowa, czy elektryczna jest lepsza. Pozdrawiam