Jaką tostownicę wybrać?
Niektórzy sprzedawcy, a nawet sami producenci, uważają tostownice za specyficzną odmianę tosterów. Jednak jeżeli zagłębimy się w możliwości tych dwóch urządzeń, to zauważymy, że więcej je dzieli niż łączy.
Tostery zostały stworzone do przygotowywania tzw. grzanek, czyli pisząc kolokwialnie - opieczonych z dwóch stron kromek chleba. Z kolei tostownice pozwalają na przyrządzanie nie tylko pojedynczych grzanek, ale również całych kanapek z różnego rodzaju dodatkami w środku, dlatego też często nazywane są z języka angielskiego po prostu sandwicherami (ang. sandwich - pol. kanapka).
Spis treści
Rodzaj
Zwykle wyróżniamy dwa podstawowe typy tostownic:
- Tradycyjne: płyta grzejna podzielona jest w taki sposób, aby możliwe było przygotowanie 4 (w niektórych modelach 8) trójkątnych tostów. Ten typ tostownic jest najczęściej spotykany na rynku. Ceny wahają się od 30 do około 100 zł. Niektóre tostownice tradycyjne pozwalają na wymianę płyt, które są przystosowane do grillowania lub robienia gofrów
- Panini: za ich pomocą możemy przygotowywać kanapki w bardzo różnych rozmiarach oraz kształtach. Mają poza tym wiele dodatkowych możliwości, gdyż pozwalają m.in. na grillowanie oraz smażenie. Często wykorzystywane są przez profesjonalistów. Ceny tych urządzeń zaczynają się od 100 zł
Moc
Jak w przypadku każdego urządzenia AGD tak i tutaj należy wspomnieć o niezwykle istotnym parametrze jakim jest moc. Im będzie ona wyższa, tym płyta szybciej osiągnie wymaganą temperaturę.
Na rynku dominują modele o mocy pomiędzy 500 a 900 Wat. Spotykane są jednak także modele o zdecydowanie większej mocy, np. nawet 1 500 Wat. Są to jednak duże, rozbudowane tostownice typu panini.
Możliwości
Tostownice tradycyjne
Umożliwiają przygotowanie trójkątnych kanapek z przeróżnym farszem. Zwykle jest to ser z dodatkiem wędliny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby w środku znalazły się także grzyby, ogórki, pomidory itd. Tak powstałe tosty zwykle polewamy ketchupem, majonezem lub specjalnymi sosami. Niektóre modele oferowane są z wymiennymi płytami, które przystosowane są do pieczenia gofrów lub grillowania.
Tostownice panini
Tostownice typu panini wzięły swoją nazwę od popularnych we Włoszech kanapek nazywanych panino (l. mn. panini). Przygotowuje się je ze specjalnego chleba, który kroimy poziomo – stąd duże rozmiary, wymagające specjalnej tostownicy. Z czasem rozszerzano możliwości takich urządzeń, dzięki czemu możemy na nich także grillować różnego rodzaju potrawy, np. kiełbaski, steki, warzywa, a także piec mięso, przyrządzać naleśniki, a nawet gofry. Oczywiście nie każde urządzenie posiada te wszystkie możliwości, dlatego przed zakupem należy się zapoznać ze specyfikacją urządzenia.
Płyta grzejna
Tostownica posiada dwie płyty grzewcze, które po zamknięciu przygniatają umieszczone w nich potrawy – jeżeli coś grillujemy, to mogą pracować otwarte.
Istotną sprawą jest, aby płyta nie powodowała przywierania jedzenia. Obecnie problem ten praktycznie został rozwiązany dzięki pokryciu powierzchni grzewczej teflonem, jednak musimy pamiętać, iż nie wszystkie urządzenia, a zwłaszcza te tańsze, go posiadają. Dlatego też płyty w modelach z niższej półki są bardzo podatne na zarysowania. Dlatego należy czyścić je w delikatny sposób. Użyteczność porysowanej płyty można trochę przedłużyć dodając podczas każdego użytkowania niewielką ilość tłuszczu.
Nie tylko tostownice panini, ale także część tradycyjnych pozwala na wymianę płyt grzewczych, dzięki czemu może rozszerzyć ich funkcjonalność.
Uwaga!
Na polskim rynku nie występuje ścisły podział na tostownice panini oraz tradycyjne. Zwykle podaje się po prostu, iż dane urządzenie oprócz przygotowywania tostów, umożliwia grillowanie, pieczenie lub przygotowywanie gofrów.
Tostownica często bywa nazywana opiekaczem. Jest to pojęcie nie do końca poprawne, bo taka nazwa odnosi się zwykle do tosterów.