Profil na FB

Jaki czajnik elektryczny kupić?

Do przygotowania większości spożywanych przez nas napoi (kawa, herbata) potrzebujemy przegotowanej wody. Podchodzenie do tego w tradycyjny sposób, czyli gotowanie w czajniku na kuchence jest po pierwsze czasochłonne, a po drugie nie zawsze mamy taką możliwość – np. jesteśmy w pracy. W takiej sytuacji znakomicie sprawdzi się czajnik elektryczny – pozwala on na bardzo szybkie zagotowanie wody (2 – 3 minuty) oraz jest bardzo mobilny (do zasilania potrzebuje jedynie gniazdka elektrycznego, a poza tym jest stosunkowo lekki).

Pojemność

Parametr ten podawany jest w litrach [l] i informuje nas o tym ile wody jest w stanie jednorazowo zagotować czajnik.

Na rynku spotykane są modele o bardzo różnych pojemnościach. Niemniej jednak zwykle mieszczą się ona w przedziale między 0,4 a 2 l.

Jaka pojemność?

Wszystko zależy oczywiście od tego jak wiele osób korzysta z urządzenia. Jeżeli tylko jedna, to z powodzeniem wystarczy nam czajnik półlitrowy. Dla dwóch osób preferowana pojemność to 1 litr. 2 litrowe czajniki polecane są dla przynajmniej 3 osób. Poza tym, jeżeli często przyjmujemy gości, to również ich powinniśmy brać pod uwagę. Obecnie najchętniej kupowane są czajniki o pojemnościach około 2 l, czyli te największe.

Grzałki

Czajniki elektryczne możemy podzielić ze względu na rodzaj zamontowanej grzałki:

  • Spiralne
  • Płytowe (zakryte)

Spiralne

Grzałka spiralna jest widoczna na dnie czajnika i musi zostać cała zakryta przez wodę.

Czajnik MPM MCZ32 z grzałką spiralną

Czajnik MPM MCZ32 z grzałką spiralną (obudowa z tworzywa sztucznego)

  • Najważniejsze zalety:
    • Niska cena
  • Najważniejsze wady:
    • Osadzanie się kamienia
    • Grzałka musi być całkowicie zakryta przez wodę, gdyż w przeciwnym razie może ulec spaleniu (przynajmniej 400 ml)
    • Obecnie coraz rzadziej spotykane

Płytowe (zakryte)

Grzałka znajduje się również na samym spodzie czajnika, ale jest zakryta.

Electrolux EEWA7100

Czajnik płytowy Electrolux EEWA7100 (obudowa ze stali szlachetne)

  • Najważniejsze zalety:
    • Mniejsze osadzanie się kamienia
    • Długa żywotność
    • Możemy nalać niewielką ilość wody (przynajmniej 100 ml)
  • Najważniejsze wady:
    • Wyższa cena

Najtańsze czajniki z grzałką spiralną kupimy już za około 30 zł. Najdroższe modele (z grzałkami zakrytymi) kosztują nawet 500 – 600 zł. Zwykle jednak wybierane są urządzenia z grzałką zakrytą z przedziału 80 – 180 zł.

Moc

Parametr wyrażany jest w Watach. Jego wartość wpływa na czas gotowania wody. Im wyższa moc, tym woda zostanie zagotowana szybciej, jednak będzie mieć miejsce większe zużycie prądu.

Na rynku możemy spotkać modele o mocy od 500 do nawet 3 000 Wat – czajniki z grzałką spiralną osiągają maksymalnie do 2 300 W.

Jaką moc wybrać?

Zwykle sprzedawcy polecają te modele, które mieszczą się w przedziale 1 800 – 2 200 W, gdyż posiadają najlepszy stosunek czasu gotowania wody do zużycia prądu. Dla przykładu czajnik o mocy 2 000 W gotuje wodę przez około 3 minuty co przy stawce 0,50 zł za kW za kilowat generuje następujące koszty:

2000W × 0,05 godz. (3 min) = 100Wh (0,1kWh)
0,1kWh x 0,50 zł = 0,05 zł (5 groszy)

Materiał

Czajniki elektryczne mogą być produkowane z różnego rodzaju materiałów. Każdy z nich ma niewątpliwie swoje wady i zalety:

  • Metalowe - masywne, odporne na uszkodzenia. Trochę ciężkie. Bardzo popularne
  • Tworzywo sztuczne - dostępne w wielu różnych kolorach. Są lekkie, ale niezbyt odporne na uszkodzenie (np. upadek). Popularne – zwłaszcza w niższym przedziale cenowym
  • Ceramiczne - są stosunkowo drogie. Łatwo się czyszczą
  • Szklane - są drogie. Posiadają ładny design

Kolory

Czajniki elektryczne, zwłaszcza te plastikowe, dostępne są w bardzo wielu różnych kolorach: stalowy, stalowo – czarny, czarny, czerwony, biały, écru, niebieski, zielony, żółty.

Kolory czajników

Najpopularniejsze kolory czajników elektrycznych

Bezpieczeństwo

Czajnik elektryczny jest urządzeniem, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Po pierwsze dlatego, iż do swojej pracy wymaga napięcia elektrycznego, a po drugie nagrzewa się do dużych temperatur. Warto jednak wiedzieć, iż producenci sami wyposażają swoje urządzenia w mechanizmy, które mają zapewnić nam większe bezpieczeństwo użytkowania:

  • Zabezpieczenie przed włączeniem czajnika bez wody - urządzenie nie powinno mieć możliwości włączenia, gdy pojemnik jest pusty
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem - czajnik powinien się sam wyłączyć gdy pracuje zbyt długo
  • Automatyczne wyłączanie gdy woda się zagotuje - po zagotowaniu wody urządzenie samoczynnie powinno się wyłączyć

Pozostałe

PojęcieWyjaśnienie
Regulacja temperaturyDobrze, aby urządzenie było wyposażone w regulator temperatury, np. w zakresie 50 – 100°C. Pozwoli to chociażby na przygotowanie naparów
Filtry antykamieniowyCzajnik powinien być wyposażony w filtr, który będzie zatrzymywał kamień gdy będziemy przelewać wodę np. do filiżanki. Tutaj będziemy mieć do czynienia albo z filtrem nylonowym (szybo się zużywa), albo filtrem wykonanym ze stali szlachetne (zatrzymuje także zapachy). Spotykane są też filtry węglowe, które bardzo efektywnie oczyszczają wodę zarówno z kamienia jak i innych zanieczyszczeń
Przycisk otwierającyJest to pewne udogodnienie, które pozwala na otwieranie górnej pokrywy czajnika za pomocą przycisku
WskaźnikJest to standardowe rozwiązanie spotykane w czajnikach elektrycznych. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wskaźnik pokazujący poziom zapełnienia pojemnika był dobrze widoczny
Obrotowa podstawkaSpotykana głównie w czajnikach z grzałką płytową. Rozwiązanie to pozwala obracać czajnikiem w dowolną stronę – miejsce łączenia czajnika z podstawką jest na środku

Czyszczenie

Każdy czajnik elektryczny z czasem zajdzie kamieniem. Są jednak sposoby, aby go usunąć.

  • Sok z cytryny - należy nim zalać na około godzinę czajnik. Po tym czasie wylewamy sok i płuczemy urządzenie
  • Ocet - mieszamy wodę i ocet w proporcjach 1:2, np. 1 szklanka wody oraz 2 szklanki octu i wlewamy do czajnika, po czym taką mieszankę gotujemy. Po zagotowaniu czekamy godzinę, a następnie wylewamy roztwór i dokładnie płuczemy czajnik
  • Coca-cola - radzi sobie z niewielkim kamieniem. Wlewamy coca-colę i gotujemy. Po zagotowaniu czekamy kilkadziesiąt minut, po czym wylewamy i płuczemy urządzenie
  • Obierki z ziemniaków - wlewamy wodę wraz z obierkami do czajnika, a następnie gotujemy. Później starą wodę wylewamy i nalewamy nowej i kolejny raz gotujemy. Następnie płuczemy urządzenie ze wszystkich pozostałości
  • Soda - 2 lub 3 łyżki sody rozpuszczamy w litrze wody po czym wlewamy wszystko do czajnika. Po kilkunastu minutach dokładnie płuczemy urządzenie

Dodaj opinię o poradniku


Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.