Profil na FB

Jaki czajnik elektryczny kupić?

Do przygotowania większości spożywanych przez nas napoi (kawa, herbata) potrzebujemy przegotowanej wody. Podchodzenie do tego w tradycyjny sposób, czyli gotowanie w czajniku na kuchence jest po pierwsze czasochłonne, a po drugie nie zawsze mamy taką możliwość – np. jesteśmy w pracy. W takiej sytuacji znakomicie sprawdzi się czajnik elektryczny – pozwala on na bardzo szybkie zagotowanie wody (2 – 3 minuty) oraz jest bardzo mobilny (do zasilania potrzebuje jedynie gniazdka elektrycznego, a poza tym jest stosunkowo lekki).

Pojemność

Parametr ten podawany jest w litrach [l] i informuje nas o tym ile wody jest w stanie jednorazowo zagotować czajnik.

Na rynku spotykane są modele o bardzo różnych pojemnościach. Niemniej jednak zwykle mieszczą się ona w przedziale między 0,4 a 2 l.

Jaka pojemność?

Wszystko zależy oczywiście od tego jak wiele osób korzysta z urządzenia. Jeżeli tylko jedna, to z powodzeniem wystarczy nam czajnik półlitrowy. Dla dwóch osób preferowana pojemność to 1 litr. 2 litrowe czajniki polecane są dla przynajmniej 3 osób. Poza tym, jeżeli często przyjmujemy gości, to również ich powinniśmy brać pod uwagę. Obecnie najchętniej kupowane są czajniki o pojemnościach około 2 l, czyli te największe.

Grzałki

Czajniki elektryczne możemy podzielić ze względu na rodzaj zamontowanej grzałki:

  • Spiralne
  • Płytowe (zakryte)

Spiralne

Grzałka spiralna jest widoczna na dnie czajnika i musi zostać cała zakryta przez wodę.

Czajnik MPM MCZ32 z grzałką spiralną

Czajnik MPM MCZ32 z grzałką spiralną (obudowa z tworzywa sztucznego)

  • Najważniejsze zalety:
    • Niska cena
  • Najważniejsze wady:
    • Osadzanie się kamienia
    • Grzałka musi być całkowicie zakryta przez wodę, gdyż w przeciwnym razie może ulec spaleniu (przynajmniej 400 ml)
    • Obecnie coraz rzadziej spotykane

Płytowe (zakryte)

Grzałka znajduje się również na samym spodzie czajnika, ale jest zakryta.

Electrolux EEWA7100

Czajnik płytowy Electrolux EEWA7100 (obudowa ze stali szlachetne)

  • Najważniejsze zalety:
    • Mniejsze osadzanie się kamienia
    • Długa żywotność
    • Możemy nalać niewielką ilość wody (przynajmniej 100 ml)
  • Najważniejsze wady:
    • Wyższa cena

Najtańsze czajniki z grzałką spiralną kupimy już za około 30 zł. Najdroższe modele (z grzałkami zakrytymi) kosztują nawet 500 – 600 zł. Zwykle jednak wybierane są urządzenia z grzałką zakrytą z przedziału 80 – 180 zł.

Moc

Parametr wyrażany jest w Watach. Jego wartość wpływa na czas gotowania wody. Im wyższa moc, tym woda zostanie zagotowana szybciej, jednak będzie mieć miejsce większe zużycie prądu.

Na rynku możemy spotkać modele o mocy od 500 do nawet 3 000 Wat – czajniki z grzałką spiralną osiągają maksymalnie do 2 300 W.

Jaką moc wybrać?

Zwykle sprzedawcy polecają te modele, które mieszczą się w przedziale 1 800 – 2 200 W, gdyż posiadają najlepszy stosunek czasu gotowania wody do zużycia prądu. Dla przykładu czajnik o mocy 2 000 W gotuje wodę przez około 3 minuty co przy stawce 0,50 zł za kW za kilowat generuje następujące koszty:

2000W × 0,05 godz. (3 min) = 100Wh (0,1kWh)
0,1kWh x 0,50 zł = 0,05 zł (5 groszy)

Materiał

Czajniki elektryczne mogą być produkowane z różnego rodzaju materiałów. Każdy z nich ma niewątpliwie swoje wady i zalety:

  • Metalowe - masywne, odporne na uszkodzenia. Trochę ciężkie. Bardzo popularne
  • Tworzywo sztuczne - dostępne w wielu różnych kolorach. Są lekkie, ale niezbyt odporne na uszkodzenie (np. upadek). Popularne – zwłaszcza w niższym przedziale cenowym
  • Ceramiczne - są stosunkowo drogie. Łatwo się czyszczą
  • Szklane - są drogie. Posiadają ładny design

Kolory

Czajniki elektryczne, zwłaszcza te plastikowe, dostępne są w bardzo wielu różnych kolorach: stalowy, stalowo – czarny, czarny, czerwony, biały, écru, niebieski, zielony, żółty.

Kolory czajników

Najpopularniejsze kolory czajników elektrycznych

Bezpieczeństwo

Czajnik elektryczny jest urządzeniem, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Po pierwsze dlatego, iż do swojej pracy wymaga napięcia elektrycznego, a po drugie nagrzewa się do dużych temperatur. Warto jednak wiedzieć, iż producenci sami wyposażają swoje urządzenia w mechanizmy, które mają zapewnić nam większe bezpieczeństwo użytkowania:

  • Zabezpieczenie przed włączeniem czajnika bez wody - urządzenie nie powinno mieć możliwości włączenia, gdy pojemnik jest pusty
  • Zabezpieczenie przed przegrzaniem - czajnik powinien się sam wyłączyć gdy pracuje zbyt długo
  • Automatyczne wyłączanie gdy woda się zagotuje - po zagotowaniu wody urządzenie samoczynnie powinno się wyłączyć

Pozostałe

PojęcieWyjaśnienie
Regulacja temperaturyDobrze, aby urządzenie było wyposażone w regulator temperatury, np. w zakresie 50 – 100°C. Pozwoli to chociażby na przygotowanie naparów
Filtry antykamieniowyCzajnik powinien być wyposażony w filtr, który będzie zatrzymywał kamień gdy będziemy przelewać wodę np. do filiżanki. Tutaj będziemy mieć do czynienia albo z filtrem nylonowym (szybo się zużywa), albo filtrem wykonanym ze stali szlachetne (zatrzymuje także zapachy). Spotykane są też filtry węglowe, które bardzo efektywnie oczyszczają wodę zarówno z kamienia jak i innych zanieczyszczeń
Przycisk otwierającyJest to pewne udogodnienie, które pozwala na otwieranie górnej pokrywy czajnika za pomocą przycisku
WskaźnikJest to standardowe rozwiązanie spotykane w czajnikach elektrycznych. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wskaźnik pokazujący poziom zapełnienia pojemnika był dobrze widoczny
Obrotowa podstawkaSpotykana głównie w czajnikach z grzałką płytową. Rozwiązanie to pozwala obracać czajnikiem w dowolną stronę – miejsce łączenia czajnika z podstawką jest na środku

Czyszczenie

Każdy czajnik elektryczny z czasem zajdzie kamieniem. Są jednak sposoby, aby go usunąć.

  • Sok z cytryny - należy nim zalać na około godzinę czajnik. Po tym czasie wylewamy sok i płuczemy urządzenie
  • Ocet - mieszamy wodę i ocet w proporcjach 1:2, np. 1 szklanka wody oraz 2 szklanki octu i wlewamy do czajnika, po czym taką mieszankę gotujemy. Po zagotowaniu czekamy godzinę, a następnie wylewamy roztwór i dokładnie płuczemy czajnik
  • Coca-cola - radzi sobie z niewielkim kamieniem. Wlewamy coca-colę i gotujemy. Po zagotowaniu czekamy kilkadziesiąt minut, po czym wylewamy i płuczemy urządzenie
  • Obierki z ziemniaków - wlewamy wodę wraz z obierkami do czajnika, a następnie gotujemy. Później starą wodę wylewamy i nalewamy nowej i kolejny raz gotujemy. Następnie płuczemy urządzenie ze wszystkich pozostałości
  • Soda - 2 lub 3 łyżki sody rozpuszczamy w litrze wody po czym wlewamy wszystko do czajnika. Po kilkunastu minutach dokładnie płuczemy urządzenie

Opinie o produktach

-2[2]
#bbb 4 miesiące temu
Bardzo ważne jest regularne odkamienianie czajnika, bo dzięki temu podziała on nam dłużej. Dobrze jest także używać filtrów do wody, bo pozwoli to nam na rzadsze odkamienianie.
Odpowiedz

Dodaj opinię do poradnika


Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.