- Miska i pokrywka, gotowanie na parze, gotowanie ryżu, patelnia, podgrzewanie/trzymanie temp. do 24 h, przystosowane do użycia w piekarniku w temp. do 180°- Możliwość czyszczenia pod bieżącą wodą- Programy: wolnowar
- Pozwala na przygotowanie do 8 porcji żywności- Wyjmowany garnek aluminiowy do podsmażania- 3 ustawienia podgrzewania- Części nadające się do mycia w zmywarce- Programator czasowy- Zegar cyfrowy
Od jakiegoś czasu rozważam zakup wolnowara, ale mam kilka pytań. 1. Czy jedzenie w nim przygotowywane jest naprawdę zdrowsze? Czytałam, że długie gotowanie na niskim ogniu pozwala zachować więcej składników odżywczych w żywności. Czy to prawda? 2. Jak wygląda sprawa smaku potraw? Czy jest jakaś znacząca różnica w porównaniu do tradycyjnego gotowania? Czy smaki są bardziej intensywne? 3. Czy używanie wolnowara jest energooszczędne, skoro działa przez kilka godzin? 4. Jak wygląda sprawa z przepisami? Czy mogę używać tradycyjnych przepisów i po prostu gotować je dłużej, czy muszą być one dedykowane dla wolnowara?
ad. 1) Zdecydowanie tak. ad. 2) Smak potraw jest dużo bardziej wyrazisty niż przy tradycyjnym gotowaniu. ad. 3) Mimo, że wolnowar działa przez kilka godzin, zużywa mniej energii niż tradycyjna kuchenka. Działa on na zasadzie niskiego, stałego podgrzewania. ad. 4) I tak, i nie. Możesz modyfikować przepisy jakie posiadasz, ale to już po dłuższej przygodzie z wolnowarem. Generalnie polecam jednak korzystać ze specjalnych przepisów.
Ostatnio nasłuchałam się od swojej ciotki jak to niezdrowo się odżywiamy i że musimy to zmienić ... Może jest w tym trochę racji, bo je się szybko, w diecie jest mnóstwo fast foodów, a mało pełnowartościowego jedzenia ... Jak tak sobie myślę, to nawet chyba w domu nie gotuję tak zdrowo jakbym chciała, bo korzystam z bardzo wielu gotowych sosów, dodaję mnóstwo gotowych przypraw nie wiadomo z czym dokładnie, a ostatnio nawet zupy robię już z proszków (oczywiście nie zawsze, ale zdarza mi się). Postanowiłam to zmienić. Zaczęłam gotować zupy z warzyw, ograniczam gotowe przyprawy, przestaliśmy jeść fast foody, a teraz pomyślałam o wolnowarze, bo rzekomo jedzenie w nim przygotowywane nie jest pozbawiane składników odżywczych. Co prawda jedzenie gotuje się w nim zdecydowanie dłużej, ale coś za coś. Przepraszam za ten może trochę długi wstęp, jednak chciałam zwrócić uwagę, że naprawdę chcę zmienić swój sposób odżywiania i ten wolnowar, który chcę kupić, ma mi w tym pomóc. Gotuję na co dzień dla 4 osób (2 dorosłe i 2 dzieci). Chcę gotować w miarę możliwości różnorodne jedzenie - zupy, ryż, makaron, mięsa, ryby itp. Przydadzą mi się różne dodatkowe programy. Niech to urządzenie będzie dobrze wykonane, z wyświetlaczem, dobrze jakby było znanej firmy, bo pewnie wtedy i jakość będzie lepsza.
Bardzo dobrze że zmieniasz nawyki żywieniowe, jednak pamiętaj, że taki wolnowar to tylko jeden z etapów na drodze do zdrowego odżywiania. Chwali Ci się, że wyeliminowałaś fast foody, jednak w dalszej kolejności pamiętaj o jakości składników (warzyw, owoców, mięs), które wykorzystujesz. Najlepiej w miarę możliwości wszystko mieć swoje - ja mam taki mały warzywniak i wszystko co jest mi potrzebna mam właśnie stamtąd. Mięsa z kolei przywożę ze wsi od swoich rodziców. Takie dbanie o to jak się odżywiamy naprawdę w dłuższej perspektywie się zwróci.
Mam wolnowar od pewnego czasu i naprawdę bardzo polecam. Jedzenie zdecydowanie lepiej smakuje i to poczucie, że je się zdrowo jest naprawdę nie do przecenienia. Niezdecydowanym sugeruję zapoznać się z badaniami i opiniami specjalistów na temat walorów tego typu jedzenia. Będziecie naprawdę pozytywnie zaskoczeni.
Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.
Pokaż więcej...
Zgadzam się na zapisywanie Cookie (możesz również nacisnąć "Krzyżyk", aby wyrazić zgodę):
Opinie o produktach
1. Czy jedzenie w nim przygotowywane jest naprawdę zdrowsze? Czytałam, że długie gotowanie na niskim ogniu pozwala zachować więcej składników odżywczych w żywności. Czy to prawda?
2. Jak wygląda sprawa smaku potraw? Czy jest jakaś znacząca różnica w porównaniu do tradycyjnego gotowania? Czy smaki są bardziej intensywne?
3. Czy używanie wolnowara jest energooszczędne, skoro działa przez kilka godzin?
4. Jak wygląda sprawa z przepisami? Czy mogę używać tradycyjnych przepisów i po prostu gotować je dłużej, czy muszą być one dedykowane dla wolnowara?
ad. 2) Smak potraw jest dużo bardziej wyrazisty niż przy tradycyjnym gotowaniu.
ad. 3) Mimo, że wolnowar działa przez kilka godzin, zużywa mniej energii niż tradycyjna kuchenka. Działa on na zasadzie niskiego, stałego podgrzewania.
ad. 4) I tak, i nie. Możesz modyfikować przepisy jakie posiadasz, ale to już po dłuższej przygodzie z wolnowarem. Generalnie polecam jednak korzystać ze specjalnych przepisów.