Profil na FB

Jaki młynek do kawy wybrać?

Każdy miłośnik kawy wie, iż naprawdę głęboki aromat oraz smak kawy otrzymamy jedynie ze świeżo zmielonych ziaren. Dlatego też kawa pełnoziarnista nadal cieszy się dużą popularności – mimo ogólnej dostępności w sklepach kawy już zmielonej.

Jednak młynek młynkowi nie równy. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów tych urządzeń. Różnica między nimi sprowadza się przede wszystkim do sposobu mielenia kawy (żarnowe, udarowe) oraz rodzaju zasilania (elektryczne, ręczne). To jaki typ młynka wybierzemy będzie mieć bezpośrednie przełożenie na walory smakowe kawy.

Typy młynków

Najpopularniejszy podział wyróżnia młynki: ręczne żarnowe oraz elektryczne. Te z kolei dzielmy na udarowe oraz żarnowe.

Ręczne (tradycyjne)

Młynki ręczne, zwane również tradycyjnymi, napędzane są za pomocą specjalnej korbki, która porusza żarnami. Dzięki nim kawa jest rozcierana (rozgniatana) na drobniejsze kawałki.

Hario MM-2

Przykład młynka ręcznego: Hario MM-2 w stylu retro

  • Najważniejsze zalety:
    • Kawa się nie nagrzewa podczas mielenia - ręczne mielenie jest powolne, co nie powoduje wzrostu temperatury podczas tarcia. Dzięki temu kawa zachowuje swój zapach
    • Długa żywotność - żarna są wytrzymałe
    • Popularność - nadal stosunkowo duży wybór na rynku
    • Zwykle regulowana grubość przemiału
    • Niskie ceny - młynek ręczny kupimy już za 20 zł
  • Najważniejsze wady:
    • Mielenie kawy jest powolne - aby zmielić kawę na jedną filiżankę musimy obrócić około 70 razy korbką

Elektryczne udarowe

Ziarna kawy są rozcinane za pomocą wirującego noża. Młynki takie są niedrogie, jednak proces mielenia sprawia, że kawa tracie w pewnym stopniu swoje właściwości.

Bosch MKM6003

Przykład młynka udarowego: Bosch MKM6003

  • Najważniejsze zalety:
    • Niskie ceny - kupimy je już za 40 zł
    • Napędzane elektrycznie - proces mielenia jest zautomatyzowany
  • Najważniejsze wady:
    • Kawa się nagrzewa - noże tną ziarna z dużą prędkością. Podnosi to temperaturę kawy, która traci swój aromat
    • Brak możliwości regulacji grubości mielenia - im dłużej mielimy tym drobinki kawy są mniejsze. Często powstaje duża ilość pyłu, który podczas parzenia nadaje lekko gorzki smak kawie

Elektryczne żarnowe

Funkcjonują w oparciu o te same zasady, co młynki ręczne – jednak w przeciwieństwie do nich napędzane są elektrycznie. Mają też wiele dodatkowych funkcji.

Severin KM3874

Przykład młynka żarnowego: Severin KM3874

  • Najważniejsze zalety:
    • Napędzane elektrycznie
    • Regulowana grubość przemiału - poprzez zmianę odległości między żarami
    • Możemy określić jak dużo kawy ma zostać zmielone - zasypujemy zbiornik ziarnami kawy i ustawiamy ilość filiżanek lub wagę
    • Kawa nagrzewa się tylko w niewielkim stopniu - są to zwykle młynki wolnoobrotowe
    • Uważane za najlepszy rodzaj młynków
  • Najważniejsze wady:
    • Stosunkowo wysokie ceny - od 100 zł wzwyż

Porównanie

Młynki ręczne są dobrym wyborem w przypadku, gdy dziennie nie mielimy kawy na więcej niż dwie filiżanki – proces ten jest stosunkowo czasochłonny. Jeżeli jednak chcemy przygotować większą ilość naparu, to jedynym rozsądnym wyborem jest zakup młynka elektrycznego. Osoby mniej zamożne powinny zdecydować się na młynek udarowy, który niestety ma kilka wad. Jeżeli jednak jesteśmy w stanie wydać więcej niż 100 zł, to najlepszym wyborem będzie młynek żarnowy.

Podstawowe elementy

Młynki do kawy składają się z kilku podstawowych elementów:

  • Mechanizm mielący - są to albo nożyki, albo żarna
  • Zasilanie - elektryczne lub za pomocą korbki
  • Włącznik zasilania - w urządzeniach elektrycznych
  • Pokrętło grubości mielenia - w młynkach żarnowych
  • Pokrętło ilości zmielonej kawy - w młynkach żarnowych napędzanych elektrycznie (czasami w udarowych)
  • Zbiornik na ziarna
  • Pojemnik na zmieloną kawę - w młynkach ręcznych jest to zwykle mała, wysuwana szufladka. W młynkach udarowych jest jeden zbiornik na ziarna oraz na zmieloną kawę. W młynkach żarnowych kawa po przejściu przez żarna zwykle trafia do pojemnika, a czasami prosto do specjalnej kolby, która podpinana jest potem pod ekspres ręczny

Żarna w młynkach mogą być wytworzone z metalu lub ceramiki. Te pierwsze będą bardziej odporne na ścieranie, jednak będą głośniej pracowały. Z kolei żarna ceramiczne będą cichsze, lecz szybciej się zużyją.

Porównanie żarna płaskiego (po lewej) ze stożkowym (po prawej)
Porównanie żarna płaskiego (po lewej) ze stożkowym (po prawej)

Żarna dzielimy także ze względu na ich kształt. Pozwala to nam wyróżnić żarna stożkowe oraz płaskie. Trudno tutaj wskazać lidera. Specjaliści twierdzą, iż przeciętny użytkownik nie uświadczy większych różnic.

Parametry

Istnieje kilka podstawowych parametrów młynków, które powinniśmy wziąć pod uwagę.

  • Obroty: wydawać by się mogło, iż im więcej obrotów tym lepiej. Otóż prawda jest zupełnie inna. Dobry młynek powinien mielić kawę stosunkowo powoli, co nie pozwoli kawie się zbytnio nagrzać – jak już wiemy obniża to właściwości smakowe naparu. Dlatego starajmy się wybierać młynki wolnoobrotowe (poniżej 700 obr/min), a nie szybkoobrotowe (ponad 1 200 obr/min)
  • Moc: młynki mogą posiadać od 80 do nawet 900 Wat. Do użytku domowego sprawdzą się urządzenia o mocy z przedziału 100 – 200 Wat
  • Wielkość nożyków / żaren: im jest ona większa tym lepiej, gdyż proces mielenia trwa szybciej. Żarna posiadają zwykle średnicę od 50 – 80 mm
  • Wydajność: parametr ten informuje nas jak dużo kawy może zmielić młynek w czasie jednej minuty. Wpływ na to ma ilość obrotów, moc oraz wielkość żaren (nożyków). Dla przykładu wydajność na poziomie 70 gram/minutę pozwala przygotować w ciągu minuty kawę na około 10 filiżanek

Możliwości

Młynki do kawy – zwłaszcza te ze średniej oraz górnej półki – posiadają wiele dodatkowych funkcji oraz możliwości, o których dowiesz się poniżej.

Funkcja Opis
Programowanie automatyczneIstnieją młynki, zwłaszcza te z górnej półki cenowej, które posiadają wbudowane programy z gotowymi ustawieniami dla konkretnego typu kawy. Nie musimy zastanawiać się jak drobno musi być zmielona kawa lub jak długo ma trwać proces mielenia, bo wystarczy wybrać tylko typ kawy, np. Americano, a młynek dobierze już odpowiednie parametry
Wyłącznik automatycznyMożemy wybrać czas mielenia, a po jego upływie urządzenie się samoczynnie wyłączy
Ustawianie ilości zmielonej kawyW elektrycznych młynkach żarnowych możemy ustawić ilość kawy jaka ma być zmielona - wybieramy np. ilość filiżanek lub wagę kawy
Ustawienie grubości mieleniaMłynki żarnowe mają specjalne pokrętło (przełącznik), który pozwala na regulację odstępów między żarnami, a tym samym na ustawianie grubości mielenia
Zabezpieczenie przed włączeniemJeżeli nie domkniemy pokrywy zbiornika, to urządzenie się nie włączy

Film

Jeżeli znasz angielski, to zapraszam do obejrzenia filmiku, w którym porównane są 3 typy młynków do kawy - ręczne, elektryczne żarnowe oraz elektryczne udarowe.

Dodaj opinię o poradniku


Informujemy, iż wprowadzone przez Ciebie dane osobowe w powyższym formularzu komentarza będą wykorzystywane tylko w celu publikacji Twojej wypowiedzi na niniejszej stronie. Więcej informacji w polityce prywatności.